F.A.Q.

Uthyrningspolicy

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur. Viderer feugiat at pro, mea aperiam.

UTHYRNING

Vi vill att våra fastigheter ska vara lugna och trygga och fördelar våra lägenheter för att på bästa sätt skapa en balans och en långsiktighet i vår uthyrning. Lediga lägenheter finns på vår hemsida under uthyres. Vi får många intresseanmälningar på våra lägenheter och har inte möjlighet att kontakta alla vilket vi hoppas att ni förståelse för. Vi handhar ej bostadskö.

Kreditbedömning görs innan kontrakt skrivs på lägenhet för att analysera betalningsförmågan. Om det visar sig att den sökande har anmärkningar, hyresskulder, störningar etc kommer kontrakt ej att erbjudas. Tidigare hyresvärdar kontaktas för att erhålla referenser. Sökande ska vara minst 18 år och mantalskriven i Sverige. Borgenär kan komma att krävas för individuell bedömning alt. deposition av hyror.

Glöm inte bort att teckna eget el-abonnemang. Vi uppmanar alla våra hyresgäster att teckna hemförsäkring och att införskaffa brandvarnare och att även årligen kontrollera dessa.

HYRA UT I ANDRAHAND

För att få hyra ut i andrahand krävs ett skriftligt medgivande och tillståndet är alltid tidsbegränsat.

Krav som måste uppfyllas enligt hyreslagen är ”beaktningsvärda skäl” exempelvis studier, arbete på annan ort eller provbo. Intyg krävs.

Ansökan ska vara Einar Anderssons Eftr. AB tillhanda minst en (1) månad före önskat uthyrningsdatum.

Det är viktig att Du är medveten om att det är Du som förstahandshyresgäst som har det totala ansvaret för lägenheten under uthyrningstiden, detta innefattar bl a inbetalning av hyror, skötsel av lägenhet och att andrahandshyresgästen ej uppträder störande.
Därför är det viktigt att Du själv kontrollerar betalningsförmåga m m hos den som önskar hyra i andrahand.
Man får heller inte överta ett hyresavtal efter att man hyrt i andrahand.

Kontrakt för andrahandsupplåtelse finns att köpa på bokhandeln.

Ansökan om att få hyra ut i andrahand finns att hämta på vårt kontor.

UPPSÄGNING AV LÄGENHET

Uppsägningstiden är 3 kalendermånader, vid dödsfall 1 kalendermånad. Som hyresgäst är Du skyldig att visa lägenheten för nya intressenter. Visa även tvättstuga, förråd, och var cykelparkeringen finns. Se även ”inför avflyttning” och ”städtips”.

STÖRANDE GRANNE

Alla måste visa respekt för sina grannar, när man bor i ett flerfamiljshus ingår det att man hör sina grannar ibland MEN att uppfattas som störande är något helt annat.

Ska man ha fest är det bra att prata med sina grannar, be grannarna höra av sig om de blir störda. Det brukar oftast lösa sig om man pratar med varandra.

Om det är Du som blir störd, prata med grannen, fungerar inte det kan du kontakta fastighetsägaren.
Då är det viktigt att Du har noterat tid och datum för störningen och även hur du blev störd.
En störande granne måste först få reda på att han/hon stör, och få en chans att bättra sig.
Blir det inte bättre kan fastighetsägaren skicka ett brev med ”anmodan om rättelse” där man upplyser personen om att omedelbart sluta störa sina grannar och att störningen annars kan leda till avhysning.

AVFLYTTNING

Inför avflyttning ska boende i nuvarande lägenhet avslutas och därmed ska besiktning av lägenheten ske. Besiktningsmannen gör en bedömning av lägenhetens skick och noterar detta i ett protokoll. Det ligger sedan till grund fär eventuella kostnadsdebiteringar avseende skador och slitage av lägenheten. Se till att befintliga lampor och lysrör som hör till lägenheten fungerar och underrätta besiktningsmannen om det finns dolda skador som kanske finns men inte omedelbart syns (ex bakom tavlor, hyllor, under matta)

Lägenheten ska vara väl urstädad när det överlämnas i annat fall kommer vi att debitera er för städkostnad, se städtips. Kvarlämnad egendom anvarar inte fastighetsägaren för, bortforling sker på hyresgästens bekostnad. Om inte annat överenskommits med fastighetsägaren ska samtliga lägenhetsnycklar lämnas till fastighetsägaren senast kl 12.00 första vardagens i månaden efter hyresavtalets utgång. Borttappade nycklar debiteras hyresgästen.

FLYTTSTÄDNING

Checklistan är ett hjälpmedel för Dig som ska göra en avflyttningsstädning. Alla fönster ska putsas in/mellan/utsida. Fönsterkarmar och fönsterbrädor ska rengöras. Dammsug tak ochtapetväggar, målade väggar torkas. Dörrar och dörrkarmar torkas, även på ovansidan av dörren, likaså garderober in- och utvändigt. Golv, trösklar, trälister, strömbrytare och vägguttagtorkas. Torka element, dammsug bakom. Dessutom:

Badrum
 • armatur
 • wc-stol
 • tvättställ
 • bardumsskåp
 • ventil
 • golvbrunn, lyft på locket och gör rent
 • spegel
 • under, i och runt badkar
 • kaklet ska rengöras noga, kräver sin tid
Kök
 • a skåp in och utvändigt
 • skåpluckor, lådor, kryddhylla
 • diskbänk
 • skärbräda
 • kyl/frys, avfrostning, rengör även bakom
 • spisfläkt/ventil
 • spis, även bakom, och ugn
Övrigt
 • balkong insida, räcke och golv
 • vindsförråd sopas ut